Bunker Blauw deel 4, de zoektocht naar de perfecte Nederlandse blauwschimmelkaas.
Zoals u eerder al op dit blog kon lezen zijn we al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van onze blauwschimmelkaas. Na Bunkerblauw deel 3 hadden we de receptuur aardig te pakken. Echter, tot nu toe maakten we deze kaas in de winter wanneer de bunker rond de 10°C is. Een perfecte temperatuur om blauwschimmel te laten rijpen. ’s Winters voorraad maken, april alles naar de koelcel verplaatsen, en dan hopen dat je genoeg hebt voor de zomer.
Het is inmiddels juni en de voorraad is dusdanig geslonken dat het eind van onze zomer voorraad nu al in zicht is. Tijd dus voor een nieuw experiment: Hoe rijpt onze bunker blauw bij 14°C? Twee weken geleden hebben we een nieuwe batch gemaakt. Vooralsnog lijkt de rijping goed te gaan en ontwikkeld zich een mooie blauwe schimmel. Nog een voordeel: We kunnen gebruik maken van weidemelk. Soms lukte het ons om nog net van de laatste weidemelk van november een batch blauwschimmel te maken maar moesten we het de rest van de winter doen met stalmelk. Voor de huidige batch hebben we heerlijke biologische weidemelk van Fleckvieh koeien gebruikt. Over twee weken zetten we het mes er in er weten we meer!
Uw reactie