Zeewierteelt.

Op 15 juli was onze zeewierteelt testlocatie op het NOS journaal:

http://nos.nl/video/2183290-kaasboer-gaat-zeewier-kweken-in-de-waddenzee.html

Hieronder kunt u de ontwikkelingen volgen van onze zeewierteelt testopstelling die we in de zomer van 2017 gaan testen in de Waddenzee bij Vlieland.

Waarom zouden we zeewier moeten telen? Het groeit immers volop in zee!
Op kleine schaal zeewier uit de natuur oogsten, zogenaamde "Wild pluk", is geen enkel probleem. Willen we echter op een duurzame manier zeewier gebruiken dan verdiend het de voorkeur om het op gecontroleerde wijze te telen. Oogst kan daardoor schoner en sneller en voorkomt eventuele nadelige gevolgen voor het ecosysteem. Daarom zijn we al een paar jaar aan het nadenken over het testen van een kleinschalige zeewierteelt installatie.

In juni 2016 heeft dit geleidt tot een concept plan voor een kleinschalige kweekopstelling die we nabij Vlieland willen gaan uitproberen. Kort gezegd komt het neer op een kweeklijn die tussen twee boeien wordt gespannen. Hierop willen we Ulva (zeesla) gaan kweken.

 

In januari 2017 hebben we toestemming gekregen van Rijkswaterstaat om de testopstelling tussen 1 mei en 1 oktober te plaatsen.
Omdat we in natura2000 gebied werken is het ook nodig gebleken om een ecologische toets te laten uitvoeren om te onderzoeken of onze testopstelling nadelige gevolgen zou kunnen hebben. Om deze toets uit te kunnen laten voeren hebben we in mei 2017 subsidie van de gemeente Vlieland ontvangen. Begin juni 2017 is het ecologisch onderzoek afgerond en kunnen we beginnen met onze proefopstelling. Hieronder kunt u de ontwikkelingen volgen.

13 juni 2017
touwen zijn gesplitst, ankers bevestigd, drijvers gemonteerd. Morgen kan de kweeklijn te water worden gelaten. 

 14 juni 2017
De lijn is uitgezet in zee. Nu eerst testen hoe de lijn zich houdt in stroming en golven. Daarna kunnen we kijken of het zeewier er op wil groeien.

17 juli 2017
Het eerste kweek materiaal is twee weken geleden uitgezet op de lijn. Sommige plantjes zijn er af gespoeld, anderen zijn mooi uitgegroeit. We hopen op zonnig weer met niet te veel wind.
 

 30 september hebben we de proefopstelling uit het water gehaald. We hebben een aantal keer mooi kunnen oogsten maar de opstelling is ook nog op een aantal punten voor verbetering vatbaar. Wij hopen volgend seizoen verder te kunnen gaan met de proefopstelling.