Zeewier

Zeewier staat momenteel erg in de belangstelling. En terecht, er wordt vaak gezegd dat zeewier het voedsel van de toekomst is. Het groeit vanzelf in zee, er is geen landbouwgrond voor nodig en geen kostbaar zoet drinkwater. Zeewier bevat meer vitamine en mineralen dan welke andere landgroente ook. Zeesla bevat bijvoorbeeld 25 keer meer ijzer dan vlees en bevat nauwelijks vet!

Maar om nu zo uit zee een blaadje in je mond te steken... nee, dat doen we nog niet zo graag. Het vinden van zeewier is niet moeilijk. Bij de juiste wind ligt het over tientallen meters soms wel een halve meter dik op het strand. Het zeewier dat wij voor onze zeewierkaas gebruiken is Zeesla, Ulva Lactuca. Wij gebruiken alleen het meeste verse wier, niet het aangespoelde wier. We oogsten dit voornamelijk aan de Wad kant van het eiland. Het spoelen en drogen is een arbeidsintensief en tijdrovend klusje. Bovendien blijft er, als het eenmaal gedroogd is, maar weinig van over. Door het drogen is het langere tijd houdbaar. Voor het in de kaas wordt verwerkt, wordt het gesteriliseerd met kokend water. Door het water krijgt het weer zijn oorspronkelijke volume.

Het verwerken van zeewier gebeurt grotendeels handmatig. Wij doen momenteel onderzoek naar mogelijkheden om het zeewier op een duurzame manier te kweken. 

Voordat we het zeewier toevoegen aan de kaas wordt het eerst uitgebreid getest op vervuilingen. Een onafhankelijk laboratorium onderzoekt het wier op schadelijke stoffen als cadmium en lood. Ook wordt er onderzocht of er schadelijke bacteriën of schimmels in het wier voorkomen. Alleen als het wier 100% veilig is gebruiken wij het voor onze kaas.
Ook de kaas wordt tegelmatig bemonsterd, en wordt dan onderzocht op de aanwezigheid van o.a. E-coli en listeria.