De Vlielander Kaasbunker

Openingstijden
Woensdag 14.00-16.00 uur
Zaterdag 10.30-12.00 uur
April t/m oktober: zondag 10.30-12.00 uur
vakanties, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart extra openingstijden, zie nieuws

Op het hoogste punt van Vlieland, vlakbij de vuurtoren, ligt diep onder de grond een oude bunker. Gebouwd in WOII als onderdeel van de Atlantikwall. Na de oorlog, in 1953 toen Vlieland waterleiding kreeg, werden de bunkers gereed gemaakt als drinkwater opslag. Toen deze functie in 2011 verviel werd er op zoek gegaan naar een nieuwe functie.

Vlielander kaasmaker Nils Koster kwam er achter dat de omstandigheden in de bunker perfect zijn voor het rijpen van kaas. Hij maakte de bunkers geschikt voor kaasopslag.

De hoge luchtvochtigheid en constante temperatuur zorgen er voor dat de kazen onder perfecte natuurlijke condities rijpen. Daarnaast worden onze kazen 24 uur per dag belucht met zilte zeelucht.

Bovenop de bunker staat het voormalige filtergebouw. Voorheen werd hier het drinkwater gefilterd. Nu is er een expositie ingericht over de historie van het gebouw, kaas, zeewier en andere Vlielander smaakmakers. Natuurlijk ligt er ook altijd een stukje kaas om te proeven. De bunkers zelf zijn om Hygiënische  redenen alleen toegankelijk voor publiek tijdens rondleidingen. Vanuit de expositie kunt u wel naar beneden kijken.

Elke donderdag middag is er een kaasproeverij en rondleiding in de bunker. Aanvang 15.30 uur, kosten €12,50 volw./€9,50 kind. Vooraf aanmelden bij de VVV (tegenover aankomst boot) of rechtstreeks bij ons:  https://activiteiten.visitvlieland.com/storefront/kaasbunker  
Voor groepen vanaf 6 personen verzorgen wij ook proeverijen en/of rondleidingen buiten reguliere tijden.

Journalist Raph Schouten maakte een leuk filmpje van zijn bezoek aan de bunker